Novi list, listopad 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

Orlić, Ivona: SLATKA ISTRA U VIŽINADI u izdanju Turističke zajednice općine Vižinada

Od godine 1997. na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, u Vižinadi se održava manifestacija Slatka Istra. Riječ je o fešti od kolači, tj. festivalu istarskih tradicionalnih kolača, koji ima edukativni, društveni, gurmanski i natjecateljski karakter.
Autorica je u prvim poglavljima knjige opisala Vižinadu, zatim je pripremila prilog o značajkama istarske prehrane, istarskim tradicionalnim jelima i suvremenim gurmanskim feštama. Posebna je poglavlja posvetila istarskim kolačima te manifestaciji Slatka Istra i pobjednicima svih dotad održanih festivala.
No, najvažnije je poglavlje Ricete (tj. recepti), koji su podijeljeni na poglavlja: Kroštule, Povetica, Fritole, Pince, Cukerančići, Pandešpanj, Bucolaj i Slatke užance), s detaljnim opisom pravljenja kolača. Knjiga je opremljena izvrsnim fotografijama krajolika, ljudi i slastica, pa svojom koncepcijom zadire i u područje kulturnoga turizma.

Gall, Zlatko: FINO I JEFTINO u izdanju Večernjeg lista
Autor se kuhajući, pišući i fotografirajući jela čiji su recepti i fotografije pred vama rukovodio svojim ranijim gastroiskustvom. Ponajviše strašću za takozvanom "malom spizom", odnosno nezahtjevnim jelima na tragu marendi i gableca: jelima koja unatoč skromnom budžetu i brzoj pripremi mogu zadovoljiti i izbirljivija nepca. Je li u tome uspio, prosudit ćete sami.
Gotovo sedamdesetak jela pripremio je autor u ovoj jednostavno pisanoj kuharici. Bez velikih pothvata i teških riječi predložio je jer kaže kako ni jedan recept nije zakon – načine kako jesti zdravo, ukusno, a za malo novaca. Ovakvi će savjeti svima koji paze na svoje kućne budžete biti dragocjeni, posebno u recesijsko vrijeme koje je i nadahnulo Zlatka za njeno pisanje i posvetu.

Novi list, srpanj 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

FITZGIBBON, Joe: KAKO SE RIJEŠITI UMORA?  u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba
Jeste li ponekad krajnje iscrpljeni? Toliko ste umorni, da vam se čini da ćete zaspati stojeći? Ne bojte se, niste jedini! Danas se svaki četvrti čovjek žali na stalni umor koji mu zagorčava život. Nažalost, upravo zato što je umor tako česta pojava, može se dogoditi da vas liječnik ne shvati dovoljno ozbiljno iako vam treba stručna pomoć kako biste ustanovili njegove uzroke.
U ovoj knjizi dr. Fitzgibbon objašnjava uobičajene uzroke umora i svoje savjete potkrepljuje najnovijim istraživanjima i podacima. Vrlo je važno pritom razlikovati takozvani sindrom kroničnog umora i druge moguće uzroke. A tada treba poduzeti sve da vratimo staru snagu, volju i vedrinu. Stoga je od izuzetne važnosti kvalitetna prehrana za optimalno tjelesno i mentalno zdravlje, jer je cilj i bit zdrave prehrane ravnoteža u izboru ugljikohidrata, masti te voću i povrću.
U knjizi ćete naći i:
upitnike za lakše prepoznavanje uzroka i tegoba, praktične savjete za pomoć
te primjere iz liječničke ordinacije.

TUTTLE, Will: HRANA ZA MIR  u izdanju Dvostruke duge iz Čakovca
Ključ za istinsko razumijevanje svijeta u kojem živimo, leži u shvaćanju dalekosežnih posljedica naših prehrambenih navika. Ono smo što jedemo. Hranu doslovno ugrađujemo u naša tijela. Putem prehrane na osnovnim i nesvjesnim razinama sudjelujemo u vrijednostima i paradigmama našega društva. U djetinjstvu smo upijali vrijednosti i nevidljive pretpostavke društva kroz neprestanu izloženost složenim stavovima koji se odnose na najrazvijeniji zajednički obred, a to je jedenje hrane.Poput spužvi smo upijali, učili, sudjelovali i na kraju postali dijelovi društva. Sada, u odrasloj dobi, stres i zastrašujuće nevolje koje smo sami stvorili, nagrizaju naše živote. Stoga s pravom nastojimo shvatiti izvor naše nesposobnosti skladnog življenja u ovom svijetu. Ako bolje pogledamo, otkrit ćemo jezivu silu koja je odgovorna za stvaranje naših dilema i kriza. Ta sila svakodnevno zuri u nas s naših tanjura!
Iako mnogi raspravljaju o tome koja je prehrana najbolja za zdravlje i dug život, ova knjiga ne govori o prehrani na taj uobičajeni način. Ona istražuje duboke društvene i duhovne posljedice naših prehrambenih navika i mentaliteta koji ih podržava.

Nalazimo se usred velike društvene preobrazbe. Sve je očitije da se stari mitovi našega društva ruše. Shvaćamo da su njegove osnovne pretpostavke zastarjele te da će one, ako ih nastavimo slijediti, uzrokovati ne samo daljnje uništenje složenih i osjetljivih ekoloških sustava na planetu već i naše vlastito uništenje. Rađa se jedna nova paradigma koja promiče suradnju, slobodu, mir, život i jedinstvo. Ona će zamijeniti staru paradigmu koja se temelji na natjecanju, razgraničenjima, ratu, isključivosti i zamisli da moć daje pravo.
Hrana je osnovni ključ za rađanje te nove paradigme.

Novi list, 1. srpnja 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

NAJLJEPŠE SOBNE BILJKE, 2 CD ROMA- a, u izdanju Udruge Lijepa naša domovina iz Zagreba

Ovaj će vas FOTO VODIČ, na jednostavan i brz način, upoznati sa zadivljujućom ljepotom sobnih biljaka koje je uglavnom jednostavno uzgajati i održavati. Tražite li biljku sa zanimljivo obojenim listovima ili prekrasnim cvjetovima, koju želite postaviti u kuhinju, kupaonicu ili primjerice, spavaću sobu, ovdje ćete pronaći raskošan odabir. Prednost ovog FOTO VODIČA jest da gotovo sve ove biljke možete pronaći u bolje opremljenim vrtnim centrima, a također ga možete pogledati i kao slide-show na vašem DVD uređaju.
Detaljno ćete saznati sve o tipu biljke: prvo o sobnoj biljci odnosno o biljci u posudi koja je pogodna za višegodišnji boravak u zatvorenom prostoru, uz odgovarajuće uvjete rasta, te o sezonskoj lončanici - biljci u posudi, pogodnoj za privremeni boravak u sobnim uvjetima, u vrijeme svog najljepšeg izgleda ili pune cvatnje.
Zanimljivo je da su biljke  svrstane prema abecednom popisu njihovih znanstvenih, dakle, latinskih naziva, a pridodana je i kratica autora latinskih naziva. Za svaku vrstu navedeni su i nazivi na hrvatskom i engleskom jeziku, dakle kako god tražili određenu biljku zasigurno ćete je pronaći.

BILJKE HRVATSKIH KRAJOLIKA, 2 CD-ROM-a, u izdanju Udruge Lijepa naša domovina iz Zagreba
U ovom  FOTO VODIČU, na jednostavan i brz način, približene su ljepote biljnog svijeta u Hrvatskoj. Obuhvaćene su one biljne vrste koje se često susreću kako divlje rastu diljem Hrvatske. To su biljke koje su udomaćene u našim krajevima, bez obzira na to rastu li kao samonikle ili su pridošle iz drugih dijelova Europe i svijeta.
Svaka biljna vrsta prikazana je na jednoj ili više fotografija, ovisno o zanimljivosti njihovih obilježja. Tako ćete mnogobrojne biljke vidjeti u doba cvatnje ili u vrijeme donošenja plodova, diviti se prekrasnim listovima ili njihovim raskošnim jesenskim bojama. Neke se biljne vrste mogu prepoznati i s veće udaljenosti zahvaljujući svom karakterističnom obliku, dok druge oslikavaju prekrasne obojene površine pa su pokazane unutar krajolika. Zanimljivim, ali jednostavnim pristupom, ovaj vodič vam pruža preko 800 fotografija biljaka, a ako vam se neke od njih posebno sviđaju, možete ih izdvojiti u zbirku Moje ljubimice i potražiti putujući Hrvatskom. I u ovom vodiču možete uživati gledajući ga kao slide-show iz vašeg naslonjača.

 

Novi list, 17. lipnja 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

KAŽINIĆ Kreho, Lejla: PREHRANA 21. STOLJEĆA ZA MUŠKARCE u izdanju Profila iz Zagreba
Da, muškarci i žene trebali bi se hraniti na različite načine.
"Prehrana 21. stoljeća za muškarce" logičan je nastavak knjige za žene. Zašto? U svojoj prvoj knjizi "Prehrana 21. stoljeća - 12 znanstvenih odgovora na pitanje može li hrana biti užitak i lijek" govorila je svima - djeci, ženama i muškarcima - da bi drugom knjigom dala opsežniji uvid u vezu između zdravlja žene i svakodnevne prehrane. No tema o kojoj se mnogo manje piše - ne samo kod nas nego i u svijetu - baš je prehrana za muškarce, pa je ona bila poseban izazov. U njoj, odgovara na pitanje razlikuju li se muška i ženska prehrana. Odgovor je jednostavno: DA!

Autorica vodi muškarca kroz  sve njegove životne cikluse - od tinejdžerske dobi pa sve do njegovih "zlatnih" godina - ne zanemarujući činjenicu da i on želi imati njegovanu kožu i tijelo te pokušavajući mu pomoći kod dilema o prehrani i sportu, ali i seksualnom životu.

A muškarac u kuhinji? Knjiga, kao i dosadašnje, ima recepte, koji su kreirani  baš po muškom ukusu.  Upravo za one najnespretnije, ali i za one spretnije, kreirala je jednostavne recepte koje može pripremiti svaki muškarac, bez obzira na to koliko bio zauzet poslom.

A znate li što ovu knjigu čini posebnijom i drukčijom? Baš završno poglavlje, odnosno mini kuharica s top 20 muških namirnica za koje smatra da su usko vezane za životni ciklus muškarca.

Posebnost ove knjige  je  i da je supermuške recepte pripremio svjetski priznati kuhar Jeffrey James Vella i time pomogao pokazati da hrana doista može biti i užitak i lijek!

Upravo pravilno biranje i kombiniranje hrane od tinejdžerske dobi pa kroz sve daljnje životne cikluse treba biti životni stil koji će vam omogućiti sretniji, seksepilniji, zdraviji i dinamičniji život!

PRTENJAČA, Ivica: KOD YVESA u izdanju Profila iz Zagreba

Ivica Prtenjača, majstor stvaranja ugodne i opuštene atmosfere, ali i jedan od vodećih hrvatskih pjesnika, napisao je kuharicu koja nije samo kuharica i zbirku priča koja je mnogo više od toga. Svako poglavlje ove književne kuharice otvara priča o nekoj osobi, za koju autor više nije siguran je li stvarna ili ju je pronašao u svojoj mašti, a zatim slijede recepti za predjela, glavna jela i deserte. Priče su pomalo melankolične i sjetne, neke su tužne, druge smiješne, no svaka prikazuje te likove u životnim situacijama u kojima se lako možemo zamisliti i sami.
Recepti su ukusni, slasni, prilično jednostavni i bogati okusima i mirisima koje možemo prepoznati, ali koji nas mogu i iznenaditi te oduševiti svojim kombinacijama i neznatnim pomakom od uobičajenog ili sasvim neobičnim i maštovitim sastojcima kojima se nismo ni pomišljali koristiti.
Dvanaest priča i 84 recepta u ovoj knjizi dočaravaju Prtenjačinu životnu filozofiju: okupiti drage prijatelje i ponuditi im divan i bogat objed, stvarajući očaravajuću atmosferu mirisima, okusima i pričama o nekim nepoznatim ljudima ili nama samima.

Novi list, 30. svibnja 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

JUNGER, Alejandro : CLEAN PROGRAM ZA DETOKSIKACIJU ORGANIZMA uizdanjuPlanetopijeizZagreba

 • Alergije, probavnetegobe, depresije, visokitlak, lupanjesrca, hormonalniporemećaji, nekolikokilogramaviška, slab imunitet i promjenjivaraspoloženja... svesu to simptomikojiukazuju da je tijelozatrovanotoksinimaizhrane, kozmetike, odjeće, lijekova i okoliša. Tu je i izloženostsuvremenimuređajima, bujiciinformacija, neprestanadostupnost, stres, naporanposao i premalosna.

  Modernamedicina i dalje ne vidipovezanosttoksičnosti i bolesti. Liječniciradiječekaju da dođe do "kraha" u oblikuakutnogproblemakojitrebahitnorješavati i tadaočajničkipozivaju u pomoćvelikezvjerke: (jakelijekove i operacije) da spasesituaciju. To medicinskotopništvosamododatnopovećavaopterećenostotrovima; umjesto da rješava problem u korijenu, liječenjerezultirasamojošvećimtoksičnimotpadomkojetijelomoraeliminirati.

  Program Clean otkrivapovezanostikoje - poput one dobropoznatekutijekoju se nistesjetiliotvoritinegostegodinamasjedilinanjoj - većinadruštva i medicinskeznanostizanemaruje. Objašnjavakako se npr. nadraženostcrijevauzrokovanaprehrambenim i okolišnimotrovimamožemanifestiratikaonizsimptoma - sezonskealergije, kožniosipi, depresijailijednostavnogubitakživotnogentuzijazma - zakojemoždanikadnebistepomislili da supovezani s otrovima. Program Clean pomaže u snalaženjumeđustotinamarazličitihprogramačišćenja i detoksikacijekojisupreplavilitržište i tumačiznanstvenečinjenicekojeihmeđusobnopovezuju. Detaljnoobjašnjavaštosuotrovi, gdje se nalaze, kakosmoimizloženitekakoutječunavašživot i zdravlje. Ovo je početnica s uputamakakopreživjeti i dobronapredovati u toksičnomsvijetu.

   
  U ovojknjiziautordonosivlastitidetoksikacijski program, Clean, primjerenužurbanim i zaposlenimljudima. Receptisujednostavni, ukusni i zdravi i ne zahtijevajuprevelikaodricanja. Savjetuje i kojemetode i dodatkeprehraniprimijenitikakobistepotaknulidetoksikaciju.

MARKOVIĆ, Stribor: FITOAROMATERAPIJA u izdanjuCedruscentra iz Zagreba

Ova knjigapoprvi put nahrvatskomjezikukemijski i botaničkipreciznoopisujeesencijalna (eterična) ulja, njihovodjelovanjenaljudskiorganizam, tedjelovanjenajvažnijih, uglavnomkliničkiispitanihljekovitihbiljaka. Budući da dajevrloopširanuvodiztemeljnihznanostipotrebnihza rad aromaterapeuta i fitoterapeuta, može se shvatitikaoudžbenikza ova dva, danasvrlopopularna, zanimanja.
U knjizi se nalaze:

  • 82 monografije s opisanih 226 esencijalnihulja
  • 75 monografijaljekovitihbiljaka
  • 15 monografijabiljnih (baznih) ulja.

Knjigasadrži i poglavljejednostavnih i korisnihpraktičnihsavjeta u oblikupitanja i odgovoraterječnikstručnihpojmova s kojima se aromaterapeuti i fitoterapeutinajčešćesusreću.
Knjiga je koncipiranatako da ćebitijednakozanimljiva i korisnastručnjacima (farmaceutima, liječnicima i terapeutima) kao i svakomedrugometkoželinaučitineštovišeo aromaterapiji i fitoterapiji I da ćeknjigapridonijetiozbiljnijemshvaćanjudjelotvornostiaromaterapije i fitoterapije u liječenjubrojnihtegoba i bolesti.

Novi list, 13. svibnja 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

PIGOZZI, Paolo: VELIKA KNJIGA PRIRODNIH TERAPIJA u izdanju Naklade Ljevak iz Zagreba

Konzultiranje ovoga priručnika i služenje njime bit će krajnje jednostavni. Djelo je sastavljeno od tri cjeline, a svaka od njih uređena je po abecednom redu. U prvom su dijelu popisani simptomi, bolesti ili patološke slike, odabrani medu onima najuobičajenijima i najučestalijima. Za svaki je od njih izneseno nekoliko općih informacija koje će pomoći boljem razumijevanju patologije, njezina podrijetla, preventivnih strategija i, nikako na posljednjem mjestu, eventualnu potrebu za obraćanjem liječniku.
Samoupravljati vlastitim zdravljem ne znači, naime, zanemariti suradnju s liječnikom (koji je zapravo u mnogim slučajevima od temeljne važnosti). »Liječi sam sebe«, tako bi zvučao poticaj koji se kao poruka provlači kroz ovaj rad, a čija je namjera stimulirati svaku bolesnu osobu da se na putu koji vodi ozdravljenju učini aktivnim sudionikom.
Svaki su put predložene i korisne namirnice te terapeutski zanimljivo bilje. Sugerirani su također eventualno mogući homeopatski lijekovi te najuputnije hidroterapeutske prakse. Ne nedostaje ni uputa za terapeutsko korištenje oli-goelemenata, kao ni poneki praktičan savjet za poboljšanje vlastita načina Života. U drugom su dijelu predstavljene neke dijagnosticko-terapeutske tehnike s kojima će čitatelj, u potrazi za nekim »prirodnim« terapeutskim putem, po svoj prilici doći u dodir. Te tehnike nisu uvijek samoupravi]ive, nego zahtijevaju prisutnost i intervenciju liječnika (ili barem nekoga kompetentnog i stručnog »operatera«}.
No bez obzira na to činilo nam se korisnim posvetiti i njima pokoji informativni redak. Ne samo onima koje se često spominju u prvom dijelu ove knjige, nego i manje uobičajenim terapijama i dijagnostičkim sustavima kojima, ako ništa drugo, ne možemo ignorirati postojanje.
U posljednjem je dijelu pobrojeno voće, povrće i začinsko bilje uobičajeno u našim kuhinjama. Za svaku namirnicu ili mirodiju opisane su glavne prehrambene značajke i moguća terapeutska upotreba. Sugerirani su također - često jednostavno u obliku recepata - neki postupci pomoću kojih se dotično bilje može koristiti na najbolji način.

PEDROTTI, Walter: SOJA U KUHANJU u izdanju V.B.Z.-a iz Zagreba

Soja je mahunarka koja se u prošlosti uzgajala samo na Dalekom istoku, gdje je predstavljala jednu od temeljnih prehrambenih namirnica. Širenjem u Europu i SAD postala je važna u uzgoju za prehranu stoke. Soja se polako preselila i u naše jelovnike zbog potražnje za laganim jelima koja sadrže malo kolesterola.
Uz taj uvodni dio o soji, zatim o namirnicama biljnog porijekla dobivenim od soje (shoyu, tamari, miso, tempeh, sojino mlijeko, yuba, tofu, izdanci) te ostalim prozvodima dobivenim od soje, ova knjiga uvodi nas u tajne tisuće jela koja se mogu spraviti od ove mahunarke i daje nam pregršt recepata – kako bi naši obroci bili više od prehranjivanja.

Novi list, 6. svibnja 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

GEBAUER-SESTERHENN, Birgit: KAKO PROČISTITI TIJELO I UM u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Hrana je nešto prekrasno: održava nas na životu, omogućuje nam da uživamo, družimo se i zabavljamo. Ali, također je neupitno da hrana izaziva neke poteškoće: 90% djevojaka između deset i dvadeset godina smatra da su predebele. Gotovo 50% žena želi smršavjeti pa se podvrgavaju neprovjerenim metodama izgladnjivanja koje obično donose samo nezadovoljstvo, a ubrzo i nekoliko dodatnih kilograma na bokovima. Muškarci također preispituju svoje prehrambene navike. Sve češće staju na vagu, odjednom im postaje važno kako izgledaju i u kakvoj su formi i uznemire se kad se na liječničkom pregledu pokaže da imaju povišenu razinu mokraćne kiseline i povišene vrijednosti masnoća i šećera u krvi. Tada im doista postaje jasno koliko je uravnotežena i zdrava prehrana važna.
Možete se oduprijeti epidemiji pretilosti i civilizacijskim bolestima koje donosi neprimjerena prehrana! Kako? Vrlo jednostavno: pročitajte što vam ova knijga ima reći o zdravoj prehrani. Što je to uopće zdrava prehrana? Koje su hranjive tvari potrebne tijelu? Gdje ih ima? Što su štetne tvari i kako ih se možemo osloboditi? Doznajte kako rade organi za izbacivanje otrova iz tijela kako biste mogli provesti pravilno čišćenje organizma. U idealnom slučaju, glava i duh mogu se isključiti iz svakodnevice. U knjizi ćete naći prijedloge kako se opustiti. U poglavlju o praksi naći ćete 16 izabranih zdravih namirnica koje će vam pomoći da svoje tijelo rasteretite u svako godišnje doba. Priloženi recepti uljepšat će dan čišćenja organizma, a tu su i odgovarajući savjeti za njegu tijela i sportske aktivnosti. Trajno ćete se osjećati dobro u svojoj koži. Iskušajte! A tijelo će vam biti itekako zahvalno!

EMOTO, Masaru: ISTINSKA MOĆ VODE u izdanju VBZ-a iz Zagreba

"Počašćen sam što ste odabrali knjigu "Istinska moć vode". U svijetu u kojemu nema slučajnosti nije nimalo čudno što smo vi i ja zajedno krenuli na ovo putovanje. Riječi i slike koje ćete pročitati i vidjeti otvorit će vam nov svijet prepun mogućnosti, kao što su se otvorile i meni kad sam počeo istraživati čudesnost vode.
U ovoj ćete se knjizi upoznati s jedinstvenim svojstvima vode, kao i s njezinim sposobnostima da vam poboljša zdravlje i čitav život. Upoznat ćete učinak koji svatko od nas ima na vodu, i to ne samo na vodu koju pijemo, nego i na vodu od koje se sastoji 70 posto ljudskoga tijela, a što je najvažnije, saznat ćete što se događa s tom vodom dok komuniciramo s drugima.
Godine 2005. je počelo "Desetljeće vode" Ujedinjenih naroda. Svi smo mi pojedinačno odgovorni i o vodi moramo naučiti što više možemo, jer je ona najdragocjeniji resurs našeg planeta te svojim mislima, riječima i molitvama, kao i svojom odlukom da poštujemo jedni druge s ljubavlju i zahvalnošću moramo pripomoći u promjeni svijesti.
Neka naše razumijevanje vode donese mir čitavom čovječanstvu! "

Masaru Emoto

Novi list, 28. travnja 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

BUZUK-BARAS, Mira: PRIOBALJE, biologija s receptima uporabe u izdanju Redka iz Splita

Knjiga se počela rađati prije petnaestak godina na temelju skripti za Školu prirode, pouku ljubiteljima prirode našeg priobalja. Polaznici Škole su na predavanjima upoznavali biljke, gljive i životinje spomenutog područja te njihovu primjenu za priređivanje hrane, napitaka, ljekovitih čajeva, ulja, alkoholnih otopina kao i izradu kozmetoloških pripravaka.Knjiga je složena tako da se na pregledan način može saznati što se u određenom mjesecu može naći u priobalju. Uz svaku spomenutu vrstu je kratak opis, najčešće uz fotografiju, kako bi  se na terenu lakše raspoznalo ubrano ili ulovljeno. Sadržaj knjige će također djelomično popuniti prazninu u literaturi o osmišljenom boravku u prirodi, te na taj način biti izazov sadržajnijim boravcima u prirodi priobalja.

FRANCE, Christine: KUHARICA ZDRAVE HRANE u izdanju Leo-commerca iz Rijeke

Recepti u knjizi namijenjeni su obiteljima i mogu se vrlo jednostavno pripremiti. To su tradicionalna jela pripremljena s malo masti, ali tu ima i mnogo drugih novih ideja koja će sigurno postati omiljena obiteljska jela. Tu su i jela savršena za obroke tijekom radnog tjedna. Knjiga sadrži i neke raskošnije recepte za svečane ručkove ili večere. K tome, postoji i poglavlje o povrću s prijedlozima za vruće, nemasne priloge i salate, te mnogi recepti za tjesteninu i pizze. Osim recepata za glavna jela, mogu se naći i brzi zagrisci, varenci i izuzetan izbor kolača, kruhova i keksa

Zacijelo će se i neko od  220 izvrsnih jela s malo kolesterola i masti, s preglednim i jasnim uputama, naći i na vašem stolu, pogotovo što je  svako zgotovljeno jelo ilustrirano  lijepom fotografijom u boji i mami  nas svojom privlačnošću.

Novi list, 1. travnja 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

KIRSCHNER, Max: VRT NA BALKONU I TERASI u izdanju 24sata iz Zagreba

Naš svijet i posebice naša radna svakodnevica često su puni stresa i žurbe. Upravo je to razlog  zašto se sve više ljudi u slobodno vrijeme povlači u privatan prostor gdje sami oblikuju svoje okruženje i neprestano se osjećaju ugodno. Kad je riječ o kvaliteti života, posebno se visoko značenje pridaje balkonima i terasama pa tako u tim zelenim oazama možete stvoriti vlastiti prostor za opuštanje.Bujno rascvjetali balkon ili ugodno uređena terasa obogaćuju svaki dom. Važno je da dobrim planom uzmete u obzir položaj vašeg mini-vrta kako biste nabavili biljke za stvaranje mediteranskog ugođaja ili pak uživali u razigranoj kombinaciji cvjetova lončanica i balkonskih biljaka.

GROSSER, Wolfgang: VRT S LJEKOVITIM I ZAČINSKIM BILJEM u izdanju 24sata iz Zagreba

Svaki pothvat počinje temeljitim planiranjem. Na kojem mjestu zasaditi ljekovito i začinsko bilje? Kakvo je tlo na tom mjestu i koje bilje dobro uspijeva na njemu? Koje je vrtno oruđe potrebno?
Bilju treba puno sunca i svjetlosti, pa je idealno mjesto obasjano podnevnim suncem. Tlo mora biti propusno, a mjesto bi valjalo biti blizu kuće tj. kuhinje.To su osnovna načela koja biste trebali uzeti u obzir .U knjizi ćete naći detaljne informacije o odabiru biljaka, o njezi, branju, uporabi, te dekorativnim idejama za rad s ljekovitim i začinskim  biljem.

Novi list, 25. ožujka 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

POVRTNJAK, MOJ VRT IZ SNOVA 1 u izdanju  24sata iz Zagreba

Prije nego što uberete prve plodove iz svojih povrtnih gredica, svoju nakanu trebate dobro isplanirati. Planiranje započnite prenošenjem svog posjeda u pravilnom omjeru na milimetarski papir te ucrtavanjem svih važnih točaka: kuće, garaže, terase...pa izrežite list papira željene veličine vašeg povrtnjaka i pomičite ga po planu posjeda kako bi našli najbolji mogući položaj. Nakon tog prvog i važnog koraka slijede odluke o najvažnijim vrstama povrća koje bi se trebale naći u vašem povrtnjaku.Valja paziti i na  mješovitu kulturu, tj.da se različite vrste povrća istodobno sade u istu gredicu, jer biljke sazrijevaju i beru se u različito vrijeme, pa će se uvijek pojaviti praznine koje možete popuniti ponovnom sjetvom  ili sadnjom. Svaka berba stvara mjesto za nove kulture, tako da tijekom cijele godine možete uživati u svježem povrću.

VOĆNJAK, IZ SERIJE MOJ VRT IZ SNOVA 2 u izdanju  24sata iz Zagreba

Jabuke, kruške ili trešnje iz vlastitog vrta ukusne su i ne stoje ništa.U voćnjaku je mjesto i grmovima bobičasstog voća. Mjesto za sadnju voćke određuje se prema postojećim uvjetima u vrtu pa  u skladu s tim  morate i nabaviti biljke koje želite u svom voćnjaku. Broj biljaka također morate ograničiti s obzirom na raspoloživu površinu. Tlo bi trebalo biti što dublje, što bogatije hranjivim tvarima, te vlažno, jer optimalni uvjeti na mjestu rasta presudno utječu na vitalnost i zdravlje voćaka. U današnje vrijeme možete i zaskočiti nedovoljno mjesta u svom voćnjaku tako da na jednu podlogu možete nacijepiti i više sorti. Na kraju knjižice su i Lifestyle savjeti kao i zdravi originalni recepti s voćem.

 

Novi list, 18. ožujka 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

ŠOLJAN, Dubravka i dr.: BILJKE PLANINA BOSNE I HERCEGOVINE u izdanju Šahinpašića iz Sarajeva

Okosnica knjige je fotografija svake obrađene vrste koja je majstorski i znalački snimljena na autentičnom prirodnom nalazištu i staništu u fenofazi cvjetanja, a često su, uz nju, kao dopunske informacije, pridodane manje fotografije plodova i sjemenki što sve skupa pridonosi brzoj i sigurnijoj determinaciji svake vrste, što predstavlja i  glavni cilj ove knjige. Odabir vrsta je znalački urađen pri čemu  su autorice, kao botaničarke i poznavateljice biljnog svijeta planina Bosne i Hercegovine, odabrale one koje će posjetitelji planinskih masiva susretati prilikom planinarskih uspona. Bogata terenska istraživanja urodila su brojnim edukativnim sadržajima, za sve one od "7 do 77 " godina i predstavile oko 400 biljnih vrsta iz oko 60 porodica.

BOTANIČKI VAŽNA PODRUČJA HRVATSKE u izdanju Školske knjige iz Zagreba

Ova knjiga rad je skupine autora koji su obradili Botanički važna područja Hrvatske koja pokazujuiznimno botaničko bogatstvo, osobit sastav vrsta i staništa. Vrijednost im prelazi državne granice jer takva područja uključuju međunarodni interes da se pronađu i uspješno zaštite. Na njihovo očuvanje obvezuju međunarodne konvencije, što je i moralna obveza svakoga svjesnog pojedinca, osobito onih koji donose utjecajne mjere i odluke.
Na temelju dostupnih i novoprikupljenih podataka, primjenom jasnih kriterija i ponovljivom metodologijom, određena su područja iznimne biološke i botaničke vrijednosti. Ovaj rad kumulira brojne podatke prikupljane u dugom razdoblju. Zanimljivo je napomenuti da je u Hrvatskoj ustanovljeno 94 botanički važnih područja od kojih je najveće Velebit, a najmanje otok Jabuka.

Novi list, 11. ožujka 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

NICHOLICH , Sandra i RIBARIĆ, Nikolina: MIOMIRISNI OTOK OTOK VITALNOSTI  u izdanju Alfe iz Zagreba

Kad bismo jednom sintagmom željeli opisati Lošinj, najčešće bismo za njega rekli da je miomirisni otok.

VRT je od čovjekova postanka, od starozavjetnih vremena, posvećeno mjesto simulacije nebeskog raja u zemaljskom okružju, mjesto gdje si mi smrtnici pokušavamo dočarati ugođaj nebeskoga vječnog prebivališta kamo, prema svetoj knjizi Bibliji, odlaze duše pravednika. Adamu i Evi Stvoritelj ne darovaše ni raskošnu palaču, ni skupocjeno plovilo, ni najbrže vozilo, već -VRT. U vrtu, kao i u netaknutom prirodnom krajoliku, sklad bilinskih oblika i boja raznježuje naša osjetila. Ako pak biljke još i milo mirišu - miomirišu, zar nismo u predvorju Raja!?

Svaki jadranski OTOK jest VRT omeđen morem. Ako je Otok Vrt, a Vrt je predvorje Raja, onda je i Otok predvorje Raja. Jer ako je Raj vječno uživalište duša pravednika-besmrtnika, onda je Otok-Vrt zasigurno najpogodnije utočište za ugodu osjetila i opuštanje smrtnika. Uz uvjet da to ne poremeti zmija pohlepne pretjerane turističke eksploatacije .

Ova knjiga nastala je kao rezultat rada na projektu Miomirisi i okusi Lošinja i namijenjena je kako domaćim tako i stranim gostima, ljubiteljima prirode i onima koji žele krenuti u svijet upoznavanja biljaka. U knjizi je obrađeno 70 biljaka koje ćete sigurno vidjeti pri šetnjama kroz otok, a dio su bogatoga biljnog svijeta naše turističke destinacije.

BOROVEČKI-VOSKA, Ljiljana: ORHIDEJE NA STRAHINJŠČICI I SUSJEDNIM PODRUČJIMA u izdanju Alfe iz Zagreba

U Republici Hrvatskoj je za sad poznato preko stotinu vrsta orhideja, a autorica je sama na Strahinjščici otkrila, fotografirala i obradila njih 28 plus nekoliko hibrida. Posebno je zanimljivo da je našla dvije vrste koje su elementi mediteranske flore, ali i one koje su karakteristične za livade naših planinskih krajeva kao što su Velebit, Gorski kotar i Lika. Knjiga na posebno originalan način govori o našim orhidejama, za koje mnogi ni ne znaju da rastu kod nas. Rijetko koji istraživač ima privilegiju da mu se interes istraživanja nalazi doslovno pred kućnim pragom kao što je to ovdje slučaj. Ljiljana Borovečki-Voska nas s puno entuzijazma vodi iz radobojskih vrtova kroz livade i šume Strahinjščice te nam pokazuje da i ovako malo područje može biti zanimljivo onom koji zna gledati. Slobodno se može reći da je ovo prva prava knjiga o orhidejama.

Novi list, veljača 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

MARKOVIĆ, Mladen: RIBOLOV IZ BRODICE u izdanju  Brankarela iz Zagreba

Zadovoljstvo je imati u rukama knjigu koja se bavi ribičkom tematikom, još i više ako ju je napisao netko od  ovdašnjih ribiča. Mladen Marković napisao je priručnik za ribolov Jadranom pod nazivom "Ribolov iz brodice". Većini ribičke populacije možda i nije potrebno predstaviti autora, no za one koji ne znaju riječ je o ribičkom entuzijastu i novinaru koji trenutno uređuje među slanim ribičima popularan časopis "Ribolov na Jadranu".
No vratimo se na knjigu koja se s guštom lista kad vas ulovi sjeta za morem, brancinima, oradama i svim slanim ribicama koje se love na udicu. Ovo je zanimljiv i poučan priručnik za sve koji vole svoj pribor namakati u slanoj vodi, a ako posjeduju i kakav kaić onda im je to gotovo nezaobilazna literatura u kojoj će naći sve potrebne detalje kojima će unaprijediti svoju ribolovnu tehniku i doći do vrijednih trofeja. Ovo ribičko krstarenje kreće izborom brodova za sportski ribolov, brodske elektronike, opreme za sidrenje, štapova i rola za ribolov, ribolovnih struna, udica i ostalog pribora, pa do presjeka osnovnih ribolovnih tehnika, vezanja potrebnih čvorova i predveza, pregleda osnovnih mamaca, pa do najpoželjnijih ulova prilikom ribolova iz brodice za svaku tehniku posebno.  Za svaku pohvalu je i dodatak koji je napisao talijanski stručnjak za sve popularniji vertical jigging Simone Bini. Uglavnom riječ je o lagano čitljivom, nadasve zanimljivom i poučnom priručniku koji jako lijepo izgleda, a osim korisnih tekstova ima i pregršt kvatitetnih fotografija s morskim trofejima i ilustracija koje pojednostavljuju male tajne morskih vukova. Ono što će sigurno razveseliti strane državljane koji vole ljetovati i loviti ribe na Jadranu je skoro objavljivanje ove knjige i na nekim od svjetskih jezika.

FELKER-ŠKANDALOZO, Igor: ROGI RIBARU  u izdanju Velikog plavetnila iz Rijeke

Radi se o svojevrsnoj školi sportskog ribolova na moru koja obrađuje doživljaj mora onih koji ne žive od ribolova već za njega. Prvi film do najsitnijih detalja opisuje sve vrste panula, počevši s viškom, preko olova čuvara, montažnih olova do nove tehnike vertical jigginga. Osim ribolovne tehnike opisan je i proces lova živih mamaca kao i njihovo održavanje na životu.

U knjizi su opisane sve sportsko-ribolovne tehnike, čime je ribolov približen i onima s velikim ribolovnim iskustvom. Uradak "Rogi ribaru" sljedećih će godina sasvim sigurno biti obvezno štivo ribolovcima opčinjenima morem.

Novi list, 28. siječanj 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

SQUIRE, David:  RAZMNOŽAVANJE I UZGOJ MLADICA u izdanju Leo-commerca iz Rijeke

Nezaobilazan vodič pri uzgoju novih biljaka za kuću i vrt iz serije Stručnjak za vrt, priručnik je s praktičnim uputama "korak po korak", koji uključuje A do Ž preglednik biljaka za uzgoj. Uzgoj mladih biljaka sijanjem, uzimanjem reznica ili dijeljenjem postojećih izazov su za svakog vrtlara. Većina metoda za razmnožavanje jednostavne su, a kako bi uspješno obavili posao ustrebat će vam samo neki osnovni alati. Ova knjiga obiluje jednostavnim savjetima koje je lako slijediti i omogućava vam uzgoj velikog broja biljnih vrsta. Kroz čitavu knjigu naći ćete i savjete u koje doba godine treba uzgajati koje bilje, a prema klimi i temperaturama u pojedinim krajevima.

ZAŠTITA BILJA, priredio B. Volčević u izdanju  Nerona iz Bjelovara

Knjiga detaljno opisuje zaštitu ratarskih usjeva, povrtlarskih biljaka te voćaka i vinove loze.U uvodu se navode bolesti, štetočine i korovi koji ugrožavaju biljke koje uzgajamo, kao i sredstva za zaštitu koja se prema biološkoj namjeni dijele u nekoliko grupa. Detaljna pojašnjenja, ovih pojmova: perzistentnost, rezistentnost, fitotoksičnost, kompatibilnost, karenca, toleranca, koja slijede u nastavku knjige, bit će vam od velike koristi prilikom upotrebe pojednih sredstava za zaštitu biljaka. Pri radu s otrovnim sredstvima nikada nije dovoljno opreza , pa ovdje imate i uputstva što napraviti ako ipak dođe do trovanja uslijed greške u rukovanju, slučajnosti ili zabuni. Ilustracije u knjizi pomoći će vam pri prepoznavanju pojedinog štetnika ili bolesti na različitim biljkama ili voćkama. Važno je da od prikazanih mogućnosti u ovoj knjizi, odaberete najbolje za vaše konkretne uvjete i uspjeh zasigurno neće izostati.

Novi list, siječanj 2011./Rubrika: Zelena nit/________________________________________

ZA PUSNO VREME KO JE PRED NAMI

ŽILIĆ, Jelka: VA KOTLIĆE ZMEŠANO  va izdanje Matice hrvacke Ogranka Viškovo i Adamića z Reki

Pusni dani su pred nami pa san se zmislela naše teti Jelki.Za pust se frigaju fritule, kroštule, presnac. Za sa ta slatka jila sakako morate zet v ruki njiju kuharicu i š njun navadit kako se j' to nekad, a pu nje i danaska, peklo. Pa,  parićajte se na delo i neka van sledeća dva pusna meseca kuća diši na slašćice oko keh, veramente,  treba fanj bacelat, aš ipak  saka stvar okole ke se malo više bacela mora bit dobra, pa najme kada se morete pohvalit z vašemi slašćicami, a ne onemi z peknjice.

Dobra stara kastafska jila. Neki bi morda rekal da se ono ča se j’ pred sto let kuhalo moglo napisat na dve-tri karti. Ma, knjiga ima 128 stranic. Ja, bili smo siromašni, ma i bogati z maštun, z vještinun. Va knjige je zapisano i kako su nekad ženske pitale bekara: “Daj mi kvarat lonzi da mi bude za juhu i gulaš.” Za kuhat ni bilo puno vremena, aš je čekala leha, blago, kuća i roba ka se j’ na špargete prokuhevala, a još se j’ moralo arivat i po vodu poć.

“Va kotliće zmešano” zaspraven je puno više od kuharice. To je zbirka štorijic z pasanega stoleća, savjetnik za miran život va familije i priručnik o porijekle i vrednosti hrani. Nać ćete i jila ka su prišla z Gorskega kotara (želodec), Slavonije i Bodulije. Njoki z kapuzon prnesla je va Meriku jena Polja­kinja, tamo jih je navadila kuhat nona od Jelki Žilić i onpu­ta recept prnesla Marinićen. I hrana se, kot i druge stvari, meša i prenaša. Recepti su podejeni tako da se vrte oko neke hrani, oko blagdani  al priliki. Vazmena pinca, slane ribi pul otakalnice, pusni presnac, marmeladi od drenjul opozime… Nać ćete i pravu djetu – radićevu, ke je sastavni del “vrtna rekreacija”. Polevača će vas zmislet na bižnonoti paleri, slatka olita na pokojne noni al kega drugega.

Red nostalgije – red smeha.

Nećete morat tuć i peštat po starinski, Jelka Žilić zna ča j’ multipraktik. Radi se zmišjamo stareh dobreh vremen, ma kuhinjski aparati su nan isto dragi. Kad pročitate da piše “Zapametite! Pazite!”, poslušajte. Priskrbet ćete si vremena, pota i soldi. Obogatit ćete i svoj domaći govor, pa ćete navadit (al se zmislet) ča su halduni, trejina i štrakul. Ma morete i videt kako bi se skupa trebalo zgjedat, aš je velu većinu slik storil unuk Jelki Žilić, Frane. A ča je drugo slikal, nego pijati i zdeli z noninun hranun.

 (iz predgovora: Daniela Jugo – Superina )

KINDIJ, Lana: UKRAŠAVANJE PO FENG SHUI  PRINCIPIMA u vlastitoj nakladi
Kaže se da jedna fotografija govori tisuću riječi. Stoga će prateći tekst u knjizi tumačiti Feng Shui elemente, koje su biljke upotrijebljene, način slaganja aranžmana te energije koje pojedini aranžmani prenose u vaš prostor, kao i na vas kako biste mogli kod kuće najbolje iskoristiti blagodati prirode.
Koncept knjige osmišljen je sa 100 cvjetnih aranžmana na način da se oni uvijek nalaze u grupama od 5 elemenata. Svaka grupa je smještena u isti ambijent, s istom podlogom kako biste zorno uočili pojedine Feng Shui elemente u biljkama i cvijeću te kako svaki pojedini element različito djeluje u istom ambijentu.
Biljke i cvijeće su dio svijeta boja, tako da se na aranžmane može i meditirati, posebno ako ih iskreirate sami. Napravit ćete sebi malu chromo ili color terapiju.

SATOR, Guenter: FENG SHUI ZA SVAKI VRT u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Feng shui, drevna vještina uređenja prostora s Dalekog istoka, čija je svrha postizanje harmoničnog gibanja energije kroz prostor – što pozitivno utječe na naš život – sve je omiljenija. Ovaj priručnik posvećen je primjeni feng shuija u vrtu. Predstavljene su osnove uređenja i preuređenja vrta prema feng shuiju, jer autor konkretnim primjerima upućuje kako urediti vrt da njime struji pozitivna energija. knjizi je ptriložena bagua-folija koja se  lako može izvaditi kako bi vam pomogla da sami odredite pojedine energetske zone, a upitnici će vam olakšati da shvatite koje su promjene potrebne. Uz tablice s pregledom biljaka opsežno je razloženo i kako se iskorištavajući sva osjetila, u vrtu može najbolje uživati.

 

Novi list, 16. studenoga /Rubrika: Zelena nit/________________________________________

BONADIMAN, Giovanna: SUHO CVIJEĆE u izdanju Leo-commerca iz Rijeke
"CVIJEĆE JE JEDAN OD NAČINA IZRAŽAVANJA EMOCIJA"

Svečanosti, izmjene godišnjih doba, posebne prilike često nam daju inspiraciju za orginalni i kreativni aranžman. Samostalna izrada aranžmana nije težak pothvat. Potrebne su neke alatke i jedna košara, čak i ona koju ste mislili baciti. Cvijeće, lišće, štapići cimeta, listovi kukuruza, male jabuke, češeri, klas pšenice, češnjak, luk, kesten i još mnogo drugih prirodnih materijala lako ćete  pronaći osim kod cvjećara i u vrtovima, šumama, na zidićima. Niti sušenje neće biti veliki problem... U ovom priručniku  su jednostavni savjeti i pravila koje morate slijediti, a malo spretnosti i puno mašte bit će prava pomoć za ovaj rad da biste svako godišnje doba imali svoj osebujan aranžman.

DORANCE, Sylvia: 80 KREATIVNIH LIKOVNIH RADIONICA ZA ODGAJATELJE I UČITELJE u izdanju  Profila iz Zagreba

 Ovaj priručnik će  potaknuti razvoj djetetovih sposobnosti likovnog izražavanja. Te vještine pak pridonose razvoju osobnosti, samostalnosti i otvorenosti. Djeca kroz igru s oblicima, predmetima i bojama uče samostalno stvarati, svladavaju razne tehnike, potiču maštu, razvijaju sposobnost rada u grupi i izražavanja vlastitog stvaranja pred grupom, upoznaju se s djelima poznatih umjetnika. Osim toga, djeca stječu naviku dovršavanja započetog, održavanja koncentracije, a, uz pomoć odraslih, i ispravljanja vlastitih pogrešaka. Jednostavnošću izvedbe navedenih aktivnosti te dostupnošću materijala – grančica , iverja, listova, perja, žireva, češera, bršljana, božikovine, kupina, malina...  potrebnih za njih omogućiti razvijanje vlastite i djetetove kreativnosti.

Novi list, 9. studenoga /Rubrika: Zelena nit/________________________________________

DURANTEL,  Pascal: ENCIKLOPEDIJA  LOVSTVA  u izdanju Leo-commerca  iz Rijeke

Bogato ilustrirani vodič kroz cjelokupnu problematiku lovstva, a između ostaloga obrađuje teme kao: biologija životinjskih vrsta, ekologija, okoliš, razmnožavanje, načini lova, gospodarenje i uređenje lovišta, vrste oružja i streljiva, lovački psi, povijest lovstva.
Posebno: načini lova, detaljan opis divljači i gospodarenja lovištima
Naći ćete i sve najvažnije pojedinosti iz svijeta lovstva: povijesni pregled, kalibre streljiva,  dresuru lovačkih pasa te detaljni rječnik lovačkih termina i sve to na  preko 800 fotografija u boji s brojnim ilustracijama i tehničkim opisima.
Dobro će vam doći i adrese lovačkih društava i organizacija kao i zakonski okviri kojima je regulirana problematika lovstva.

JAKELIĆ, Ivica Zvonko: LOVAČKO ORUŽJE u izdanju Jakelić izdavaštva iz Zagreba

Autor ove knjige o lovačkom oružju zagrebački je profesor Ivica Zvonko Jakelić. prof. Jakelić jedan  je od ispitivača lovaca pri polaganju lovačkog ispita i predavač predmeta lovačko oružje i balistika na karlovačkom Veleučilištu. U knjizi je obradio povijesni razvoj lovačkog oružja i moderno lovačko oružje, streljivo, lovnu balistiku, dalekozore, izbor puške i kalibra, ciljanje, rukovanje oružjem i njegovo čišćenje i održavanje, sigurnost u lovu i ponašanje lovca na strjelištu.

Knjiga sadrži i balističke tablice, popis lovaca te vrlo dobar popis literature. Bogato je opremljena ilustracijama - fotografijama u boji, crtežima - a namijenjena je skupljačima oružja, lovcima i, s obzirom da sadrži i pitanja s tematikom iz tekstova, svima koji se pripremaju polagati lovački ispit.

Vrlo jednostavnim, ali zato pravilnim lovogovorom, kakav se malo pamti u našoj lovačkoj literaturi, prof. Zvonko Jakelić prilagodio je knjigu lovcima kao i studentima na katedri lovstva u stjecanju osnovnih znanja.

Novi list, 15. listopada/Rubrika: Zelena nit/________________________________________

THUIN, Maria: PRAKTIČNO VRTLARENJE u izdanju Zlate Nanić

Više od 40 godina Maria Thun bavi se svojim jedinstvenim istraživanjima, a sve je počelo vrlo skromno. Mala knjižica Rudolfa Steinera Praktično izgrađivanje mišljenja navela ju je da počne vršiti pokuse u okviru biološko-dinamičkog uzgoja biljaka. Rezultate tih istraživanja objavljuje već dugi niz godina u svom Mjesečevom sjetvenom kalendaru koji se danas prevodi na više od 20 jezika, a temeljni je priručnik za uzgoj biljaka u skladu s prirodom.
Sijati, saditi, njegovati, brati biljke i konzervirati ih u one dane kada su kozmički utjecaji najpovoljniji - to je metoda Marije Thun. Maria Thun je razvijala nove puteve i načine za smisleno suzbijanje štetočina i bolesti. Ona daje upute kako uzgojiti jagode s najboljom aromom, kako održati rezano cvijeće najduže svježim ili kako uzgojiti mrkve s najdužim korjenjem.
Ovo prijeko potrebno temeljno djelo o biološko-dinamičkom načinu uzgoja biljaka izvještava o fantastičnim rezultatima ovog jedinstvenog istraživačkog rada, a sastavljeno je i prilagođeno potrebama ljudi kojima je vrtlarstvo hobi.

VRT - ENCIKLOPEDIJSKI PRIRUČNIK

Sveobuhvatni leksikon o svim pitanjima vrtlarske prakse u izdanju Veble commerca iz Zagreba

Kada želimo urediti vrt, u mislima i razmišljanjima obično smo vođeni onim što smo već negdje vidjeli i što nam se svidjelo. Danas, kada živimo u vremenu u kojem je gotovo sve tehnički moguće, možemo iskoristiti sve osobine prirodnog okoliša, te oblikovati vrt ili okućnicu prema svojim željama. Veliki enciklopedijski priručnik nudi vam aktualne i opsežne odgovore na sva vaša pitanja vezana uz vrt, njegovo održavanje i njegu.

Potpuni vodič kroz 14 poglavlja vodi vas u sva područja vrtlarske prakse, a sastavili su ga najveći stručnjaci iz pojedinih područja. U ovoj knjizi pronaći ćete mnoštvo savjeta, poticaja i ideja za planiranje, oblikovanje i uljepšavanje vašeg vrta od pripreme tla do ubiranja plodova i njihova čuvanja i skladištenja.

Veliki enciklopedijski priručnik nudi vam aktualne i opsežne odgovore na sva vaša pitanja vezana uz vrt, njegovo održavanje i njegu. Potpuni vodič kroz 14 poglavlja vodi vas u sva područja vrtlarske prakse, a sastavili su ga najveći stručnjaci iz pojedinih područja. U ovoj knjizi pronaći ćete mnoštvo savjeta, poticaja i ideja za planiranje, oblikovanje i uljepšavanje vašeg vrta - od pripreme tla do ubiranja plodova i njihova čuvanja i skladištenja.

Novi list, 10. listopada/Rubrika: Zelena nit/________________________________________

HOARE, Joanna: AROMATERAPIJA u izdanju Planetopije iz Zagreba


Ovaj holistički priručnik sveobuhvatan je vodič za sve koji se žele baviti aromaterapijom i ublažiti širok raspon tjelesnih, mentalnih i emocionalnih tegoba. Napisan je stručno, ali razumljivo te je primjeren kako iskusnim učiteljima i praktičarima tako i početnicima.Osim podrobnih uputa o tome kako valja birati i primjenjivati eterična ulja, ova korisna knjiga opisuje početke aromaterapije te objašnjava njezino funkcioniranje, obuhvaća bogato ilustriran pregled više od četrdeset eteričnih ulja, upućuje kako stvarati vlastite mješavine, donosi detaljne opise postupaka masaže odraslih i djece popraćene fotografijama, pruža precizne opise slučajeva i nudi praktične savjete za tretiranje tegoba.

 

IVANIŠ, Matilda: AROMATERAPIJA, MALA KUĆNA LJEKARNA
 u izdanju Planetopije iz Zagreba

U ljekovito djelovanje biljnih esencija više nitko ne dvoji. U Hrvatskoj postoji niz škola za aromaterapiju, a i sve je više stručnjaka koji pružaju kvalitetne aromaterapijske tretmane kao i pouzdane informacije o kvaliteti ulja te njihovoj primjeni. 
Aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš Knez u ovom praktičnom priručniku donosi jasne, sveobuhvatne i precizne savjete o primjeni aromaterapije kod kuće. Naučite kako birati kvalitetna ulja, izrađivati vlastite mirisne mješavine i recepte, te kako svladati osnovne načine primjene eteričnih ulja.
Autorica preporuča 10 čarobnih ulja, 10 kućnih pomagača za malu kućnu ljekarnu s kojom možete na prirodan i mirisan način i iscjeljivati i njegovati. Savršena prilika da i sami svladate osnove aromaterapije za sigurnu primjenu kod kuće!

Novi list, 26. rujna/Rubrika: Zelena nit/________________________________________

JORDAN, Peter:  BIBLIJA SAMONIKLIH GLJIVA S KUHARICOM u izdanju Leo-commerca iz Rijeke

Potpuni vodič za prepoznavanje, branje i upotrebu gljiva - ilustracije vrsta od A do Ž te 100 originalnih recepata. Sve su najpopularnije gljive snimane u prirodnom staništu i iz blizine s  naputcima o sezoni i pohranjivanju za svaku gljivu. Za dodatnu sigurnost imate i vodič s pažljivo probranim otrovnim i nejestivim gljivama. Zasigurno ćete uživati u preko 100 odličnih recepata za kupljene i svježe ubrane gljive. Na preko 600 zapanjujućih originalnih fotografija u boji, naći ćete i recepte s "korak po korak" uputama i stručnim savjetima za jednostavniju upotrebu.

ŠPANJA, Mario: GLJIVE PRIOBALJA u izdanju Agroknjige iz Selca

Ravnatelj Osnovne škole u Selcima na Braču, profesor likovnog odgoja Mario Španja, jedan je od najboljih poznavatelja gljiva u Dalmaciji. Pomalo mističan i zagonetan svijet gljiva zaokupio je njegovu pozornost još dok je bio u klupama osnovne škole, a pravi zaljubljenik u gljive postao je kao srednjoškolac. Od tada se od gljiva − ne odvaja.
Nebrojene sate i dane proveo je po šumama uporno tražeći gljive i svakoj novoj, tvrdi prof. Španja, veselio se poput malog djeteta. Svoje znanje i iskustvo prenio je u knjigu “Gljive priobalja”, u kojoj je dao cjeloviti prikaz bogatstva mikroflore našeg priobalja i otoka. Uspio je uvrstiti kvalitetne jestive gljive, sve značajnije otrovne vrste, kao i razne druge koje su po nečemu osobite.
− Kad jednom kročite u svijet gljiva, povratka više nema. Osvoje vas i ne možete se odvojiti od njih. Iako su loše istražene, carstvo su za sebe − ističe Španja te dodaje da na kugli zemaljskoj ima više od 1,5 milijuna gljiva, a u Hrvatskoj je to najlošije istražena skupina živih organizama. Gljive su sočne i ukusne, a mogu se prirediti na mnoštvo načina. Ističe da ljudi moraju jesti samo one gljive za koje su posve sigurni da su jestive.
- Postoji li i najmanji znak sumnje, odustanite od pripreme gljiva za jelo. Posljedice trovanja teške znaju biti i kobne - ponavlja Španja.

Novi list, 19. rujna/Rubrika: Zelena nit/________________________________________

VRT U MALOM – UZGOJ BILJAKA U POSUDAMA ZA SVA GODIŠNJA DOBA u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

 TAJNE VRTLARENJA U CVJETNIM POSUDAMA
Pretvorite svoj vrtni prostor u oazu zelenila i mira u kojoj ćete uživati tijekom cijele godine!
Vrtlarenje Vam nikad neće biti lakše i jednostavnije ili pak zahtijevati manje vremena i novca. Uz to, nije bitno posjedujete li veliko dvorište ili vrt, omanju terasu ili malen balkon… s knjigom VRT U MALOM te savjetima za čarobne cvjetne posude koje Vam donosi moći ćete si stvoriti raskošno prirodno utočište gdje god to poželite.
Uz originalne ideje i savjete, korisne trikove i senzacionalne fotografije u boji Vaš vrt, dvorište, balkon ili terasa bit će bujni i lijepi tijekom svih godišnjih doba. Ovdje ćete naći informacije o ukrasnim biljkama i uvjetima u kojima najbolje uspijevaju, otkrit ćete kako odabrati pravu posudu za najdraži cvijet, grm ili stablo ili pak načiniti vlastite posude i obojiti stare. A što je najbolje, izgled svog vrtnoga prostora moći ćete mijenjati kad god to poželite jednostavnim premještanjem cvjetnih posuda uživat ćete u posve novom bogatstvu mirisa, boja i oblika.
Stoga budite kreativni i maštoviti s knjigom VRT U MALOM i nakon napornoga radnog dana opustite se u svom kutku cvijeća i zelenila.
Oblikujte svoj minijaturni svijet čija će raskoš trajati cijele godine!
Posude ispunjene cvijećem za prekrasnu i veselu dobrodošlicu!

SVE O LJEKOVITIM I ZAČINSKIM  BILJKAMA u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Uživajte u ljepoti i bezbrojnim mogućnostima primjene biljaka. Bez obzira na to imate li velik vrt ili samo prozorski sandučić i pokoji cvjetnjak, otkrijte kako je lako i korisno uzgajati biljke za primjenu u pripremi jela i liječenju, u kozmetičke i dekorativne svrhe. Drevna narodna mudrost i suvremeni stručni savjeti nadopunjuju se u ovoj raskošno ilustriranoj knjizi.
+
Vodič kroz više od 100 ljekovitih i začinskih biljaka
Savjeti za sigurnu primjenu biljaka u liječenju uobičajenih bolesti
Recepti za slasna i ukusna jela, prirodni pripravci za njegu i uljepšavanje, biljna sredstva za čišćenje doma, lijepi i moderni ukrasni predmeti - i još mnogo, mnogo toga...

Novi list, 5. rujna/Rubrika: Zelena nit/________________________________________

VELIKA ILUSTRIRANA ENCIKLOPEDIJA ZDRAVI VRT u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Najpotpunija i najsveobuhvatnija knjiga o organskom vrtlarstvu : na jednom mjestu obuhvaćene su osnove vrtlarstva te savjeti o uzgoju povrća, voća i ukrasnog bilja. Djelo je najuglednijih svjetskih stručnjaka; informacije su pouzdane i svi savjeti provjereni i potvrđeni u praksi. Knjiga je napisana jasno i razumljivo, a oblikovana je pregledno, pa se do potrebnih informacija dolazi brzo i lako.Fotografije, crteži i tablice ilustriraju i upotpunjuju opise.Praktični savjeti i stručno vodstvo pokazat će vam kako prijeći na ekološko vrtlarstvo te kako iskoristiti ekološka ( organska, biološka, prirodna) načela u planiranje i oblikovanje vrta.

BIRD, Richard: ILUSTRIRANI I PRAKTIČNI PRIRUČNIK ZA OREZIVANJE IOBLIKOVANJE u izdanju Leo-commerca iz Rijeke

Najpotpuniji praktični priručnik o orezivanju i oblikovanju dekorativnih biljaka i voćki. Pruža savjete o metodama orezivanja i oblikovanja za sve vrste ukrasnih biljaka i objašnjava kako oblikovati i orezati voćke stablašice, penjačice i bobičaste voćke. Sve tehnike i projekti prikazani su korak-po-korak fotografijama i dijagramima tako da su poslovi potpuno jasni i lako se slijede.
Knjiga je ilustrirana s više od 700 fotografija i 270 specijalno naručenih ilustracija, a sadrži i katalog biljaka koji se lako koristi, s opisima, učestalošću i metodama orezivanja za mnoge ukrasne biljke.

Praktično i informativno s preglednim ilustracijama i fotografijama, ovo je savršen poklon za one koji se nadaju da će od svog vrta napraviti pravu poslasticu!

Novi list, 11. srpnja/Rubrika: Zelena nit/________________________________________

CONSTANTINO, Maria: POTPUNI VODIČ KONJI u izdanju Veble commerca iz Zagreba

Bez obzira imate li vlastitog konja, želite posjedovati konja ili jednostavno volite konje, ovaj vodič je k njiga za vas. Informativna i zanimljiva, ugodna i zabavna, sadrži sve informacije koje trebate znati. Podijeljena je u dva dijela i uistinu je sveobuhvatan vodič u svijet konja. Prvi dio obrađuje sve aspekte njege konja i ponija, uključujući odabir prikladnog  konja, ishranu, smještaj, timarenje, vježbanje, zdravstvenu skrb i učenje jahanja, te pruža savjete o konjičkim sportovima i natjecanjima. Drugi dio sadrži informacije o više od 200  pasmina konja  uključujući potankosti o  veličini, podrijetlu, karakteristikama i namjeni. Praktičan i inspirativan, ovaj će vodič biti dragocjen dodatak zbirci svih zaljubljenika u konje.

VOGEL, Colin: ILUSTRIRANI PRIRUČNIK KONJI u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Još od kamenog doba ljudi cijene ljepotu i kretanje konja, premda su morale proći tisuće godina prije nego što su nam prve fotografije Eadwearda Muybridgea točno pokazale kako ta životinja doista izgleda u trku. I danas je malo onih koji znaju nešto više o konjima – njihova anatomija, tjelesni sustavi i ponašanje prilagođeni su životu u krdu divljih životinja te određuju kako se o njima treba skrbiti. U knjizi ćete naći sve o tome kako konju stvoriti sigurno i zdravo okružje, podrobne medicinske informacije s novim terapijama i tehnikama prve pomoći,  brojne fotografije u boji s dodatnim objašnjenjima osnovnih tehnika  postupanja s konjem, kao i posebne stranice o ždrjebljenju.

 

Novi list, 4. srpnja/Rubrika: Zelena nit/_________________________________________

ALOJA BILJKA KOJA LIJEČI u izdanju Trsata iz Rijeke

Aloja je bila poznata Sumerima i Egipćanima po svojim izvanrednim pročišćavajućim i zacjeljujućim svojstvima. Zbog mogućnosti izlječenja mnogih bolesti, posljednjih godina vraća se na pozornicu i vrijednost joj proznaje i službena znanost. Ovu knjigu preporučujemo kao priručnik koji predstavlja ovu biljku i njezino korištenje – od povijesti, različitih vrsta, svojstava, glavnih područja primjene stavljajući naglasak na aloe arborescens, najvažniju i najkontroverzniju među predstavnicima ove vrste.

 

ŽITARICE, SVOJSTVA, PRIMJENA I DJELOVANJE u izdanju Trsata iz Rijeke

Ova knjiga nam na sjajan način daje uvid u vrijednosti koje žitarice imaju u životu našega planeta, a valja ponovno naglasiti  i posebnu vrijednost cjelovitog zrna žita u našoj prehrani.
Žitarica je osnova ljudske prehrane. Ona nam daje zdravlje i dugovječnost. Hraneći se cjelovitim žitaricama, dajemo sebi ono najbolje. Cjelovito zrno žita je živo i njime u svoj organizam unosimo esencijalne energije. Mljevenjem u brašno izgubili smo dio života i životne energije u  njemu, ali koristeći integralno brašno u pripremi naše hrane, zadržat ćemo barem onaj nutritivni dio u cjelosti ( vitamine, minerale itd.). Konzumiranjem kuhanog cijelog zrna ječma, riže, prosa, kukuruza uvijek se dobije najviše i najbolje, jer kad se podsjetimo na tradiciju naših starih  cjelovito je  zrno žita ( razne palente dobivene od cjelovitog zrna žita) bilo osnova zadovoljstva i sreće
.

 

Novi list, 20. lipnja/Rubrika: Zelena nit/_________________________________________

RAU, Heide: MIRISNE RUŽE  u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Izaberite svoju najdražu ružu nosom! Kako? Podjela ruža na četiri skupine prema mirisu, koju vam  autorica predstavlja u ovoj knjizi, u tome će vam zasigurno pomoći. I izvucite više iz svojih mirisnih ljepotica – pomoću oprobanih recepata ove stručnjakinje za ruže. Znanje o praksi je u sažetom obliku, jer kako biste stvorili vlastiti mirisni raj , morate se malo pozabaviti praksom uzgoja ruža.Od savjeta o kupnji do zimske zaštite, ovdje ćete naći sve što trebate znarti o mirisnim ružama.Opširni portreti ruža pomoći će vam pri izboru, jer sadrže vrijedne savjete o  njezi i mnogo recepata za sve što možete načiniti od mirisnih ruža. Deset savjeta za uspjeh kako bi vam sve zasigurno uspjelo, naći ćete na stražnjim koricama knjige.

PODGORNIK REŠ, Ruth: CVJETNA RASKOŠ u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Kineska poslovica: Tko zasadi vrt, zasadi ljubav.
Za ukrašavanje kuće, balkona, terase i prozora, biljke nas prate, kamo god da seokrenemo. Bez cvijeća ne možemo zamisliti važne životne trenutke , od veselih do tužnih. Govorimo da su nam  nekad više, nekad manje "posuti cvijećem". Osjećate li se i tako u svojemu cvjetnom kraljevstvu? Danas, za razliku od nekada, imamo više od sto različitih vrsta i nepregledan broj sorti pa valja prije konačnog odabira  dobro razmisliti što će vam najbolje uspijevati,  kako biste mogli tijekom svih godišnjih doba uživati u vašem cvjetnom kraljevstvu. Poseban dio , na kraju knjige, je i dječji kutak. Potrudite se da prvi koraci vašeg djeteta budu posuti cvijećem, jer to je dobar put za dijete ako mu želimo usaditi ljubav prema cvijeću.A, nakon toga, kada malo poraste, neka dobije što prije svoju gredicu, komadić zemlje ili nekoliko lončića, gdje uz vašu pomoć samo vrtlari. Jer, može li dijete majci prirediti veće iznenađenje od košare cvijeća nabrana u vlalstitom vrtu ?

Novi list, 13. lipnja/Rubrika: Zelena nit/_________________________________________

VINOVA LOZA – ampeleografija, ekologija, oplemenjivanje, u izdanju Školske knjige iz Zagreba

U ovom sveučilišnom udžbeniku se na sustavan i znanastveno utemeljen način opisuje vinova loza, jednaod najvažnijih, najstarijih i zasigurno najpopularnijih poljoprivrednih kultura. Uz iscrpno obrađenu povijest te vrste i njezino današnje značenje kao i detaljnu sistematiku roda Vitis i porodice Vitaceae, najveća je pozornost pridana sortama vinove loze – značenju, rasprostranjenosti i različitim klasifikacijama te suvrmenim metodama ampelografske evaluacije i molekularno-genetičke identifikacije. U knjizi se također razmatra utjecaj okolišnih uvjeta na vinovu lozu, s posebnim osvrtom na specifičnosti vinogradarskih područja u Republici Hrvatskoj, a detaljno je opisana i za hrvatske autohtone sorte osobito važna klonska selekcija.

OD TRSA DO TROŠIDBE u izdanju Muzeja Hrvatskog zagorja iz Kumrovca

Kultura vinove loze, Vitis vinifere Linne je vrlo stara. Od Zakavkazja, Male Azije, Irana i Mezopotamije od prije 9000 godina, pouzdani podaci o uzgoju vinove loze u Egiptu stari su oko 6000 godina. Feničani, moreplovci i trgovci su osnivanjem svojih kolonija promicali njeno uzgajanje. Povijest vinogradarstva opisana je detaljno, pa se iz nje može saznati sve o proizvodnji, sortama grožđa, bolestima. U uputama iz vinogradarstva pročitajte o sađenju cijepljenih korenjaka, rezanju loze sa čokota, vezanju vinograda, škropljenju, gnojenju i kolju. Posebni dio u knjizi, a vezano za poslove u vinogradu tijekom kalendarske godine, su i opisi običaja simboličkog obrezivanja trsova i blagoslov vinograda u nazočnosti župnika.

Novi list, 6. lipnja/Rubrika: Zelena nit/_________________________________________

VRDOLJAK, Antonija i PAGLIARINI, Neda : PETUNIJE, SURFINIJE u izdanju Staneka iz Zagreba

Petunija x hybrida je razgranata grmolika trajnica, položenih ili uspravnih, ljepljivih i dlačicama obraslih izboja. Uzgaja se kao jednogodišnje sezonsko cvijeće.Poznata je širom svijeta, a njezini živopisni cvjetovi dolaze u različitim bojama. Sadi se u balkonske, viseće i samostojeće posude, gredice, cvjetne tepihe, na grobove i na strmine.Ukrasne posude zasađene  petunijama ljeti krase prozore, balkone, terase, verande i krovne vrtove. To je biljka za sadnju na južnu, istočnu ili zapadnu stranu.
Nije samo osobna radost gledati iz dana u dan, kako rastu petunije, cvjetovi koji su u početku bili samo sjeme na vašim dlanovima. To je poseban dar, kada njihova ljepota postaje šutljivi i divni izazov vremenu običnih dana, i neke zaboravljene slike. I kada vama dragi, obični ljudi, znani i neznani, pogledom miluju raskošnu ljepotu vašeg balkona, vaše osobno zadovoljstvo uspjeha, tim je veće.

COTTINI, Paolo: RUŽA, vrste i tehnike uzgoja u izdanju Leo-commerca iz Rijeke

Ruža koja se uzgaja od davnina, jedna je od najcjenjenijih ukrasnih biljaka. Ova knjiga nudi dragocjene naputke za one koji se žele prihvatiti uzgoja ruža i nudi korisne savjete za vršenje izbora u skladu s vlastitim potrebama. Prikazane su osnovne tehnike za pravilan uzgoj, fertzilizacija, zalijevanje, održavanje, borba protiv bolesti i napokon, jedno posebno poglavlje je posvećeno obrezivanju, radnji koja se mora izvršiti s puno pažnje. S obzirom da je tema ruža neiscrpna i nikad nam neće dosaditi, jer je ljepota ovog cvijeta neizmjerna i neusporediva, razlog je i što  svake godine istraživanja u vezi vrtlarstva donose desetke novina, produžavajući liste biljaka koje se mogu nabaviti. U konačnici, bilo unutar povijesnog vrta ili jednostavno u posudi na našem balkonu, ruža je oduvijek bila i bit će izvor svjetlosti i ljepote.

Novi list, 30. svibnja/Rubrika: Zelena nit/_________________________________________

JOSIPOVIĆ, Matija: PRIRUČNIK ZA UZGOJ KANARINACA u izdanju Leo commerca iz Rijeke

Priručnik predstavlja cjelovito djelo o uzgoju kanarinaca kao najomiljenijih pernatih ljubimaca i praktičan je spoj spoznaja iz povijesti  uzgoja te modernog načina uzgoja. Podrobno opisuje kanarince pjesme, boje i stasa, ilustriran je s više od 100 fotografija koje jasno oslikavaju rase. Praktičan je vodič  za uzgoj jer je popunjen preciznim i razumljivim podacima te korisnim savjetima i uputama za nabavku, smještaj, ishranu i bolesti kanarinaca te njihovo liječenje. Zadnje poglavlje otvara temu o uzgoju ptica kao dio terapije u cilju poboljšanja liječenja psihičkih poremećaja kod ljudi. Dakle, razmislite, pa ako se odlučite za nabavu  pernatog ljubimca, on će zasigurno u vašu kuću ili stan svojom pojavom unijeti puno vedrine.

JURIŠIĆ,  Sandro: PAPIGE U VAŠEM DOMU u izdanju Meridijana iz Zagreba

Vaš prvi, pravi izbor za nabavu nove papige treba biti najbliža zootrgovina u kojoj možete pogledati kakav izbor imaju, porazgovarati o vrsti koja vam se svidi kako biste saznali je li to papiga kojoj možete pružiti kvalitetne uvjete, ali i koja će zadovoljiti vaše potrebe za kućnim ljubimcem. Važno je da ste vaše želje usuglasili sa željama svih ukućana, a nakon toga slijedi odluka vezana za podjelu na dvije skupine. Prva je papiga "ukućanin" s kojom ćete se baviti i koja će, poput psa, stalno biti uz vas ili druga vrsta papiga koja je "ukras u kući", a koja će unijeti dašak ptičjega glasanja, odnosno prirode u vaš dom. Najvažnije je da morate biti spremni posvetiti se papigi barem sat vremena na dan, a nekoliko sati tijekom vikenda, jer su papige druželjubive i temperamentne ptice koje traže društvo, pa kada se pripitome novu obitelj smatraju svojim prirodnim jatom.

Novi list, 23. svibnja/Rubrika: Zelena nit/_________________________________________

BIRD, Richard: ILUSTRIRANI PRAKTIČNI PRIRUČNIK OREZIVANJE I OBLIKOVANJE u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Orezivanje je jedan od onih vrtlarskih poslova koji možete zanemariti ako to želite. Međutim, takav pristup će samo privremeno biti uspješan jer će se na kraju taj posao nagomilavati i bit će vrlo teško sve to dovesti u red.Mnogi to izbjegavaju zbog straha od nepoznatog, jer je to vještina koju neki posjeduju, a drugi ne.No, sve je to samo stvar iskustva, pa kao svi u početku možemo pogriješiti, na tim greškama se ustvari učimo.Cilj je ove knjige prikazati osnovne tehnike koje će vam  pružiti samopouzdanje  da u ruke uzmete vrtlarske škare i da počnete. Iz knjige ćete uzeti one informacije koje su vezane za biljke koje imate, a ujedno će vam poslužiti i kao priručnik kroz sva godišnja doba te unijeti mnoge promjene u vaš vrt. Dakle, krenite i promatrajte kako vaš vrt napreduje uz 700 fotografija i 270 specijalno naručenih ilustracija.

CHRISTMANN, Andrea : UREĐENJE MALIH VRTOVA u izdanju Staneka iz Varaždina

Vrtovi su danas važniji nego ikada, osobito ljudima koji žive u gradu.U često užurbanoj svakidašnjici vrt je m,jesto mira i opuštanja u kojem možete pratiti promjene godišnjih doba i osjetiti prirodu.Čak i kad raspolažete vrlo malom površinom možete se na njoj divno odmoriti i pronaći put do samoga sebe.Slika vrta neprestano se mijenja u skladu s godišnjim dobima.Na popisu želja mnogih vlasnika vrtova  danas su jezerca , terase, te mnogo mjesta za lončanice i prostran travnjak okružen drvećem i grmljem.Za skladnost i originalnost vrta treba svjesno planirati i oblikovati tako da na malom prostoru nastane pravi mali raj.Važno je i da su kuća i vrt nedjeljiva cjelina , pa se stoga u oblikovanju vrta uvijek treba voditi izgledom kuće.Da biste vrt učinili mjestom koje djeluje na sva osjetila i da odražava vašu osobnost, nije pretjerano reći da ćete vrt zamisliti kao sobu u kojoj ćete, u vanjskom prostoru jednako dobro uživati kao i u vašem dnevnom boravku u interijeru vaše kuće.

Novi list, 9. svibnja/Rubrika: Zelena nit/_________________________________________

MAYER, Joachim: CVIJEĆE ZA BALKONE I TERASE u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Želja za oživljavanjem balkona pretvara ih u cvjetno more puno raznoga prekrasnog cvijeća u velikim i malim posudama. No, morate naučiti kako sve te ljepotice odabrati i njegovati.Čarobno šarenilo cvjetova od proljeća do jeseni uz ovaj će vam priručnik ispuniti san o zelenoj oazi na balkonu ili terasi, na svakom mjestu i za svačiji ukus. Iscrpni opisi biljaka i praktični savjeti osiguravaju vam uspjeh u bavljenju cvijećem.Za prekrasno cvijeće, ukusne aranžmane i dobar ugođaj nisu potrebne samo ideje nego i puno planiranja, s obzirom na to kakvve veličine vam je prostor kojega želite opremiti. No, ako se ideje , znanje i razmišljanje dobro slože, uz ovaj priručnik ste na najboljem putu ka skladnoj cjelokupnoj slici.

 

SQUIRE, David: LONČANICE  u izdanju Leo-commerca iz Rijeke

Uzgoj biljaka u posudama je brz i lak način za uljepšavanje vrta, dvorišta, patia, balkona, prozora i ulaznih vrata. Ova pouzdana knjiga s pregršt informacija prikazuje najbolje kombinacije posuda i biljaka te vam pruža korak-po-korak informacije potrebne za sadnju i održavanje prekrasnih izložaka. Inspirativna knjiga koja s mnoštvom slika u boji vodi vrtlare početnike od početne faze vrtlarenja u posudama, a pruža i vrlo zanimljive, praktične ideje za razvoj ovog hobija.Ako volite biljke i željeli biste stvoriti vrt u posudama, kako biste čitavog ljeta uživali u plodovima – mirisnim cvjetovima – svoga rada, ovo je uistinu vrlo korisna knjiga koju treba imati pri ruci.

Novi list, 25. travnja /Rubrika: Zelena nit/_________________________________________

VOĆNJAK, UKRASNI GRMOVI, TRAVNJACI I DRVEĆE u izdanju Marjan tiska iz Splita

Sve naše domaće voćke, s iznimkom oraha, potječu od samo jedne biljne obitelji, od ružovki.Njima pripadaju također i vrste bobičastog ili jagodičastog voća kao što su kupine, maline, šipak i jagode, jedino kultivirano voće čiji izdanci nisu drvenasti, tj., koje se ne ubraja u drveće. Voćke uspijavaju na svim dobrim vrstama tla pogodnim za uzgoj povrtnih kultura. Na pitanje koju veličinu i oblik stabla izabrati za voćku, odgovor leži u veličini raspoloživog prostora u kućnom vrtu. Na mjestima gdje za voćnjak na raspolaganju stoji veća livada, "dobrim starim" velikim voćkama treba dati prednost, ako ne zbog drugog ono zbog estetskih i ekoloških razloga – ćuk i pupavac su već sada na popisu ugroženih vrsta. Dakle, sve ide u prilog prednosti  vlastitog uzgoja voćaka, oživljavanju starih rasadnika i, što nas najviše veseli, ubiranju plodova s vlastito uzgojenih stabala. U knjizi ćete naći sve o bobičastom voću, koštičavom, zrnatom, lupinastom, južnom voću, i zasigurno će neka vrsta naći svoje mjesto i u vašem vrtu-voćnjaku.

KIRSTEN, Keith: 300 SJAJNIH SAVJETA ZA BILJELJUPCE u izdanju Škorpiona iz Zagreba

U današnjem svijetu, u kojem kao da nikad nema dovoljno vremena za sve što treba obaviti, bio to posao ili zabava, stalno tražimo brze i jednostavne upute za postizanje rezultata. Ni bavljenje vrtom, koje se danas u međunarodnim razmjerima smatra najpopularnijom zabavom, nije u tome iznimka. Početnici u vrtlarstvu će zasigurno radosno prigrliti ove korisne upute, a i najiskusniji u tom području u knjizi će naći nešto za sebe. I jedni i drugi će nakon iščitavanja ove knjige ubirati plodove i toliko napredovati da će u bavljenju vrtom još više uživati. I ne zaboravite: kad se radi o korovu, uništite ga u sjemenu jer ćete ga inače pljeviti sljedećih sedam godina! Ne preostaje vam ništa drugo do "upijanja" 300 sjajnih savjeta za biljeljupce koji će vam olakšati postizanje pozitivnih rezultata u vrtu, a da se zbog toga ne morate gubiti u moru tehničkih i često posve nepotrebnih informacija.

Novi list, 18. travnja /Rubrika: Zelena nit/_________________________________________

DUBRAVEC, Katarina Daniela: BILJNE VRSTE LIVADA I PAŠNJAKA  u izdanju Školske knjige iz Zagreba

U florističkom sastavu livada i pašnjaka zastupljene su brojne vrste koje su od važnosti za hranidbu domaćih životinja. Na našim livadama i pašnjacima  mogu se naći vrlo vrijedne vrste iz različitih porodica, ali i one biljke koje ometaju rast i razvoj kvalitetnih vrsta. Pogled na pašnjak plijeni nam pažnju šarolikošću svojih boja pa će nam ovaj priručnik pomoći  radi lakšeg upoznavanja bilja rasprostranjenog na našim područjima. Autori su nastojali detaljno opisati morfološke značajke vrste i pokušali istaknuti organe biljke po kojima je vrstu najlakše prepoznati. Knjiga će koristiti kako studentima botanike tako i drugim korisnicima , jer su odabranim vrstama uz slike u boji opisana i morfološka obilježja, navedena su staništa, škodljivost, otrovnost i vrijeme cvatnje što je od posebne važnosti za one koji se baš u to vrijeme bore s alergijama. U sklopu odabranih vrsta označene su i endemične, zaštićene i ugrožene vrste koje moramo posebno čuvati i njegovati.

CVIJEĆE I UKRASNO BILJE u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba

Ova velika ilustrirana enciklopedija u svijetu je premašila ukupnu nakladu od vrtoglavih dva milijuna primjeraka i potvrdila se kao jedan od najomiljenijih i najcjenjenijih priručnika o vrtnom cvijeću i ukrasnom bilju.Glavni razlog uspjeha je nov i jedinstven način raspoređivanja biljaka: prema vrsti, veličini, boji i godišnjem dobu u kojem su najzanimljivije. Prva i najvažnija namjena je olakšati odabir i osigurati uspješan uzgoj vrtnoga cvijeća i ostalog ukrasnog bilja, pa će nova cjelina Boja u vrtu, koja skladno dopunjuje poglavlje Pomoć pri odabiru biljaka, dočarati spektar boja koji je moguće postići  primjenom određenih vrtnih biljaka tijekom različitih godišnjih doba. Zato ne morate poznavati vrste biljaka niti znati njihova imena, jer će vas ova savršeno oblikovana knjiga voditi kroz jedinstvenu galeriju očaravajućih portreta do one prave.

Novi list, 4. travnja /Rubrika: Zelena nit/______________________________________________

DETOX i izdanju Dušević & Kršovnika iz Rijeke

Kako ste? Prije no što kažete: "Dobro, hvala na pitanju", razmislite na trenutak. Kako ste doista? Da li ste ujutro pospani, da li vam je koža čista, napeta, mladenačka? Cijeloga dana ispijate kavu za kavom, ali ste ipak razdražljivi i iscrpljeni? Razlog možemo naći u stresu na radnom mjestu, automobilskim ispušnim plinovima u atmosferi, konzervansima u hrani itd. Usuđujete li se razmisliti o detoksikaciji? Pravilna detoksikacija nije ni manje ni više nego zdrava, prirodna prehrana osmišljena radi poboljšanja zdravih, prirodnih funkcija vašega tijela. Dakle, "uzmite" motivaciju pod ruku i krenite na putovanje s ovom knjigom zdrave prehrane koja će poboljšati prirodne funkcije vašega tijela, s kojom ćete se, hraneći se po preporučenom, osjećati okrijepljeno, porast će vam razina energije, a i raspoloženje će vam se znatno popraviti.

WRIGHT, Katherine:  JEDI DOBRO, OSJEĆAJ SE DOBRO u izdanju Dušević & Kršovnika iz Rijeke

Nema nikakve dvojbe da je velik napredak u medicini i znanosti utjecao, i da će i dalje utjecati, na ljudsko zdravlje i kvalitetu života. I nutricionisti i liječnici i znanstvenici slažu se daje očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti veoma važna prehrana. U ovoj knjizi navedene su namirnice koje poboljšavaju i čuvaju zdravlje te je objašnjeno zbog čega ih moramo uključiti u svoju prehranu. Svaka je namirnica kratko opisana, navedena su njezina najvažnija svojstva i način povoljnog djelovanja na zdravlje te savjeti kako je možemo pripremiti.Pročitajte kako u vašu prehranu "ubaciti" tangelo, satsumu, kumkvat, karambolu...

Novi list, 28. ožujka /Rubrika: Zelena nit/________________________________________

BONAZZA, Ines:AROMATIČNA LJEKARNA u izdanju Histrie Croatice iz Pule

Prevencija je uvijek ugodna ako je blagovremena i još k tome naš vlastiti izbor. Ona predstavlja jedini pravi ulog u budućnost vlastitog zdravlja. U duhu holističkih medicina, znanstveni kritičari uzvraćaju da se "stare priče" više ne uklapaju u zapadnjački način razmišljanja o zdravlju. Rad s visokokvalitetnim eteričnim uljima, rad na eko-uzgoju i odgovarajuće doze od ključne su važnosti u ovoj struci, jer  svaki oblik prevencije i liječenja koji se pravilno primjenjuje ima pozitivne učinke, dok prevelike doze mogu izazvati ozbiljne probleme, ponekad s dugotrajnim  posljedicama. Iz ove knjige saznajte kakav je čudotvoran učinak aromatičnih mirisa, te sve o biljnim pripravcima i eteričnim uljima kroz stare civilizacije, tradicije i kulture.Na kraju knjige kroz zanimljivosti – ali ne i slučajnosti zapamtite što nam govore pojedini oblici voća i povrća i u kakvoj su vezi sa zaštitom pojedinih organa u našem organizmu.

 


POŠTIĆ, Slobodanka: A KAO AROMATERAPIJA u izdanju Etere iz Zagreba

Cilj ove knjige je da vas uvede u svijet aromaterapije na jasan i jednostavan način. Saznat ćete kako korištenjem eteričnih ulja svakodnevni život učiniti ugodnijim, zdravijim i kvalitetnijim, i kako možete uživati u prednostima koje vam pruža aromaterapija.Sami odlučite koliko ćete i kojim redom čitati. Pročitajte osnove, a nakon toga možete direktno ići na temu koja vas zanima. Recimo, želite pripremiti sprej za dezodoriranje prostora, najprije ćete pročitati uputu o izradi spreja, a zatim potražitit informaciju o dezodoriranju prostora te tamo naći i savjete o mogućem izboru ulja. Da bi u potpunosti iskoristili čar aromaterapije u svoj njezinoj jednostavnosti i djelotvornosti, potrebno je da se obvezno pridržavate deset aromaterapijskih zapovijedi navednih na početku ove knjige.